søndag den 4. oktober 2009

Ko i øl

Vi skal have gæster i aften. Jeg ville have lavet Osso Buco, men så mente den lokale biks, at de ville sælge det til andre end mig. Til gengæld lå der en lille halvanden kilos oksetykkam og tiggede om at komme hjem og få varmen hos mig.

Jeg kan ikke li rødt oksekød. Men sådan en gammeldaws oksesteg, der har simret i timevis, er jeg stor fan af. Lidt nyt skal der dog ind over, så det bliver ikke kogte kartofler, brun sovs og grønne bønner, som jeg fik i min mormors gode køkken.

Jeg har lavet en grov mos af pastinak, persillerod, Folva-kartofler (man er vel fra Lolland og ved noget om, hvilke kartoffelsorter der skal vælges til hvilke formål) og en anelse porre. Efter god kogning blev de håndrørt med lidt fløde, lidt smør og salt. Hurtig indskydelse fik mig til at smide et par håndfulde grofthakkede mandler ned i. Op i et stort fladt fad, der skal i ovnen og lunes og få sig en sprød skorpe inden servering.

Oksetykkammen skal lige straks brunes meget grundigt, krydres med salt og peber, der kommer et par gode hvidløg og et stort løg ved. Og så skal der hældes en god mørk stout-agtig øl ud over - har endnu ikke været i skuret og set på hvilken, men hvis jeg kan finde en med undertone af kaffe og sirup vil det være godt for mig.

Efter ide fra Klidmoster havde jeg også planer om at tilsætte et strejf af lakrids i form af lakridspulver, som er bestilt på nettet. Men selvom det blev bestilt i mandags, synes leverandøren ikke, at jeg skulle have det endnu. Bittert, men jeg må vel så tænke anderledes.

Nå, jeg skal i køkkenet. God søndag!

12 kommentarer:

Ravheksen sagde ...

Mums, det lyder meget lakkert. Her skal vi ogsaa ha mos i ovnen. Jeg plejer at give mosen lidt ost, det kan den godt lige. Ha en god aften:-)

Uden Relevans sagde ...

Det blev vel også fint uden lakridS?

Zette sagde ...

Ravheks: Du har ret, ost forbedrer tit en masse. Kan huske min ungdoms-reklamer: Spaghettien får et chok, hvis osten mangler, og så var der billede af en masse spaghetti, der stod lodret i vejret af chok :-)

Morfar: Det gjorde det. De var ret begejstrede for øl-sovsen, og kødet var meget, meget lækkert og mørt.

kattesitter sagde ...

Jeg kan godt huske Zettes gammeldaws oksesteg. Den var himmelsk

Zette sagde ...

Tak, tak, kattesitter. Kan du monstro overtale HJEGM til at lave en til dig på lørdag, når jeg er i Stockholm? Næh, sandsynligvis ikke.

kattesitter sagde ...

Jeg må nok hellere lave hakkedrenge med bløde løg til ham.

Zette sagde ...

Nå, nå, så er det jo tæt på, at jeg skal blive hjemme fra Stockholm... For den slags er jeg jo aldrig blevet budt på... Kan du lave ekstra for min søster med familie kommer søndag. Vi bliver bare 6 personer??????

Klidmosteren sagde ...

Mums, det lyder altså super lækkert. Når lakridsen ankommer må du prøve at lave noget lignende med svinekæber. Det er også gudespise :-)

Zette sagde ...

Ja, jeg kender kæber, og elsker dem, har lavet dem jævnligt de sidste par år, og de skal helt sikkert prøves med lakrids - det var også der jeg fik ideen fra dig

kattesitter sagde ...

Bøffer smager altså bedst samme aften de er stegt :-)

Zette sagde ...

Og der fik du så lige snoet dig elegant ud af den, kattesitter... :-D

kattesitter sagde ...

Ja, ikk' å'.
Men vi kan da snakke om det til en anden gang. Du ved jo at jeg ikke er nogen ørn til madlavning, så jeg vil gerne starte i det små