fredag den 4. december 2009

Fødselsdagsmenu

I dag står jeg i køkkenet. Altså ikke lige nu, der sidder jeg jo lissom foran skærmen. Men her klokken knap 10 har jeg allerede stået i køkkenet i over 1½ time. Det er skønt.

HJEGM bliver en bedaget herre på 4+1 år, og det skal fejres i aften. Derfor kommer hans familie, og vi bliver 10 om middagsbordet. Jeg har heldigvis kunnet bytte min fridag, så nu er hele dagen i ro og mag afsat til køkkentjans.

Foreløbig er dejen lavet og bagt til de sædvanlige rejeroulader. Friskosten er rørt op med citronpeber og rigelige mængder purløg. Lige nu lumrer rouladedejen under våde viskestykker, så den bliver medgørlig i rulningen. Når de er kølet helt, smøres friskostpurløgsblandingen på, og der lægges rigeligt grofthakkede rejer over. Pladen rulles til roulade, overføres med nænsom hånd til plastfilm og trækker i køleskabet indtil i aften, hvor den skæres i skiver, portionanrettes på iturevet rucola og garneres med flere rejer. Det var så forretten.

Hovedretten består dels af dobbeltbagte kartofler, der lige nu bages første gang i ovnen. Om en halv times tid er de færdige, og de skal køle, før de skal af med indmaden, der røres med et eller andet, jeg lader mig inspirere af, når jeg når så langt i processen. Indmaden tilbage i skallerne, der toppes med lidt revet ost, og de er klar til en opvarmning i ovnen før servering

Til de dobbeltbagte skal der være ølbraisserede svinekæber. Jeg har 2½ kg kæber liggende i køleskabet, snart skal de gås efter, evt. pudses af, og herefter brunes kraftigt. Denne gang kommer de så i ovnfast fad, og jeg koger panden af med Santa Ale, hvidløg, sirup og lakridspulver. Sovsedyret ned omkring kæberne, der dækkes med stanniol og så ellers ca. 3 timer i ovnen.

Og så er der snydt. Vi har bestilt broccoli- og fetasalat fra Det Sunde Køkken. Jeg orker ikke at fedte med salaterne også.

Dessert? Tjohh, noget med gode chokolader, clementiner, pebernødder, danske friske valnødder, irsk kaffe og måske en cocktail.

Og mon så ikke familien og værtsfolkene er mætte?

14 kommentarer:

susling sagde ...

Uhm! Det med svinekæber må jeg bare prøve. Jeg kom for skade ikke at bestille en portion i sommers. Men det gjorde Anders og da jeg først havde smagt en lille smagsbid fra ham, så listede jeg lige diskret min gaffel over på hans tallerken en gang imellem.(Og fortrød inderligt mit eget valg :-( )

Ha' en super fødelsdagsaften.

Zette sagde ...

Tak, skal du have Susling. Kæber er gudespise, tager en djævels bunke tid, fordi det er simremad, men det er det værd. Øl eller rødvin over efter behag.

Klidmosteren sagde ...

Åh, Zette - det lyder bare som det pureste guf. God idé med at få lidt hjælp udefra, så du ikke skal stå med det hele.

Jeg håber at I får en hyggelig aften. Tillykke med manden :-)

Piskeriset sagde ...

Er der noget med, at du bringer ud? Gerne om torsdagen, det ville være superlækkert.

*plirrer meget uskyldigt med øjnene*


Ps. møgforkælede gæster er det! :-P

Klidmosteren sagde ...

Desværre, jeg bringer kun ud i Viby J, kun gule ærter og kun om mandagen :-)

Zette sagde ...

Klidmoster: tak, tak. Lige nu har jeg et lille hvil - bare 20 minutter. Mangler lige at fylde kartoffelskrællerne med guf, anrette forret, tømme opvasker, bade og klæde om, men jeg er egentlig i god tid. Og det var en virkelig god ide at få salaterne udefra, de ser super ud, er friske og fine og er nu anrettet i skåle på køl, klar til servering.

Piske: jo, jo, altid til tjeneste. Eller hvad med du lægger vejen forbi Fredby en torsdag aften? Jeg har som regel fri torsdag. Hvad vil du ha, bare sig frem. Men så skal du altså komme med desserten, for dem springer jeg altid over. Kan nemlig selv bedst li forretter i det valg.

Klidmoster: Så er det så nu, man ønsker man bor i Viby J. Og tænk lige, at jeg skrev den sætning :-D

Piskeriset sagde ...

Zette - se, det var noget af et tilbud! Desværre har jeg lang arbejdsdag om torsdagen (derfor også et særligt ønske om udbragt mad den dag ;-)), og uden at kende din nøjagtige adresse, så ville jeg nok først være fremme omkring kl. 20. Længe leve offentlige transportmidler og mig uden kørekort :-D

Klidmoster - hm... gule ærter er ikke lige mig, og der er lidt langt til Viby på en hverdag, så du slipper denne gang! :-D

Ravheksen sagde ...

Min nye hund Mozart er ogsaa en klippet herre. Da vi skulle hente ham, kom min son med en aeske :Mozartkugler: meget sod chokolade, meget sod tanke.
Din menu er skon. Haaber gaesterne vaerdsatte den:-) hov, og tillykke med Herren.

Zette sagde ...

Piske: Ja, ja, jeg kan jo ikke gøre for, du ikke kan li mit tilbud :-D - Men jeg kender det med lange dage, sådan er mine tirsdage, hvor jeg er hjemme 12 timer senere end jeg forlader matriklen. Tirsdagsmaden skal forberedes i weekenden eller dagen før, der er sandelig ikke energi til noget som helst.

Ravheks: tak, og jo, gæsterne værdsatte det, det var god mad. Og sikken en vittig søn, du har dig der!

kattesitter sagde ...

Det smagte himmelsk og kæberne var så møre at man kunne skære dem med øjenvipperne.

Zette sagde ...

Tak, tak, kattesitter. Godt du ku li det. Og så er der jo rester til dig på torsdag. Inklusiv ekstra ølsovs, for det har jeg lige mere af i fryseren fra en tidligere omgang.

kattesitter sagde ...

Jeg glæder mig voldsomt til på torsdag. Har Mutte det ellers godt efter omstaændighederne.

kattesitter sagde ...

Hov der smuttede et a ind i omstændighederne, hvad det så ellers havde der at gøre

Zette sagde ...

Helmutmanden er lige lovlig frisk og frejdig, hvis du spørger mig. Pænt meget fart på den kat, der!